pátek 10. února 2017

Jak zjistit správnou velikost podprsenky?

For readers outside the Czech Republic: This post contains basic information about how to find your bra size. It does not have an English version because much information about bra sizes is available in English. I am sorry for the trouble I might caused you.

Hned na začátek bych ráda znovu vyzdvihla zlaté pravidlo bra-fittingu: Správná podprsenka je bez ohledu na čísla a písmenka na cedulce vždycky ta, která vám dobře sedí (viz článek Jak vypadá padnoucí podprsenka a jaká jsou její specifika u drobnějších žen?) - vlastně ani nemusíte vědět, jaká velikost to je. Není ale špatné mít o své velikosti určitou představu, než se vydáte do obchodu, mimo jiné tak ušetříte spoustu času. Jak tedy na to?

Budete potřebovat dvě míry - jednu pod prsy a druhou přes prsa. Míru pod prsy měříme ve výdechu a velmi pevně. Míru přes prsa bereme v nejširší části prsou, a to buď bez podprsenky, nebo v nevystužené padnoucí (nebo aspoň víceméně padnoucí) podprsence - pro obdařenější dámy je doporučeníhodná spíše druhá varianta.

(převzato z https://www.unicart.my/index.php?route=information/information&information_id=21&url=www.queensfair.com)

Podle těchto dvou měr pak hledáme správnou velikost buď v tabulce, nebo přímo zadáváme do některé z kalkulaček správných velikostí.

Osvědčené kalkulačky:
na stránkách Správné podprsenky
na stránkách Wellfitting

Velikost, kterou jste právě zjistila, je velikost v britském číslování. Bude se vám hodit - většina výrobců podprsenek, kteří nabízí široký rozsah velikostí, používá právě tohle číslování.

Zjistit vaši evropskou ("českou") velikost samozřejmě také není špatné a není to ani obtížné. K převodu použijte následující tabulky - nahoře vždy britská velikost, kterou už znáte, a dole v odpovídajícím políčku evropská ("česká"), kterou chcete zjistit.

(převzato z http://www.caresse.cz/navody/jak-vybrat)

Možná vás zaráží nebo dokonce děsí hned dvě věci - zdánlivě strašlivě malý obvod a obří košíčky. "To mi přece nikdy nemůže být! V tom se udusím... A tak velká prsa přeci nemám!"

Ale ano, je to v pořádku, nebojte :) Neudusíte se - podprsenky jsou šité z pružných materiálů, takže aby pevně držely na těle a mohly vaše prsa opravdu podepírat, musí být nenatažený obvod o něco kratší, než je váš obvod pod prsy. A číslo u evropského číslování obvykle přibližně odpovídá délce obvodu v nenataženém stavu. Schválně si zkuste změřit třeba obvod svých kalhotek v nenataženém stavu a pak obvod svého těla v místě, kde je nosíte - taky musí být vaše míra o něco větší, aby kalhotky nespadly :)

To "děsivé" písmenko taky ve skutečnosti až tak děsivé není. Je potřeba vzít v úvahu skutečnost, že obvod vám dost možná vyšel menší, než jste zvyklá - a košíček označený stejným písmenkem na menším obvodu je (někdy i o dost) menší než košíček označený stejným písmenkem na větším obvodu. Stejně velký košíček umístěný na o číslo (5 cm / 2 palce) menším obvodu se totiž trochu matoucím způsobem značí písmenkem o jedna větším. Podprsenka označená UK 30DD / EU 65E tak má stejně velký košíček jako UK 28E / EU 60F, ale také jako UK 32D / EU 70D, UK 34C / EU 75C a UK 36B / EU 80B. Takže vlastně docela malý :)

Jak už jsem upozorňovala v úvodu článku - hlavní nejsou čísla a písmenka, ale aby podprsenka správně seděla. Někdy je proto nutné velikost oproti té, kterou vám určí kalkulačka, trochu poupravit.

Co se obvodu týče, opravdu velká prsa někdy potřebují větší oporu a je proto vhodné zvolit ještě o číslo menší obvod. Naopak u menších prsou, zvláště v kombinaci s hodně štíhlým hrudníkem, kdy podprsenka v podstatě sedí kosticemi přímo na žebrech, je někdy vhodné zvolit obvod o něco větší - např. pro naměřenou hodnotu pod prsy 64 cm zvolit obvod 60 (UK 28), nikoli 55 (stále ale musí být obvod v nenataženém stavu menší než váš obvod pod prsy!).

Kapitola sama pro sebe je pak fakt, že zkrátka podprsenky různých značek a různých střihů sedí různě - a tomu je potřeba přizpůsobovat velikost, kterou si koupíte. Například značky Ewa Michalak a Comexim šijí obvody spíš kratší a těsnější, takže mnoha ženám od nich sedí spíše obvod o číslo větší, než si kupují běžně; naproti tomu třeba některé modely značky Freya mívají obvod spíše volnější a pro dosažení stejného výsledku jako u jiných značek je třeba koupit obvod o číslo menší. Co se různých střihů týče, nejenže možná budete potřebovat jinou velikost u vystužených podprsenek s nízkým středem, u těch nevystužených a u podprsenek s vyšším středem a nižšími košíčky po stranách - někdy sedí jinak i podprsenky zdánlivě stejného střihu od stejné značky. Dokonce se stává, že trochu jinak sedí i různé barevné variace téhož modelu podprsenky od stejné značky - například již legendární Freya Deco nebo Panache Black Ardour.

Nejlepší je samozřejmě podprsenku si přímo vyzkoušet - pokud tu možnost nemáte, zkuste najít recenze ostatních zákaznic, ideálně takových, které napsaly recenzi i na podprsenku, u které jste si svou velikostí jistá. Pokud například recenzentka má padnoucí Cleo Maddie ve velikosti 30FF a vámi hledaná podprsenka jí padne ve velikosti 30F, je pravděpodobné, že i vy si budete muset oproti Cleo Maddie koupit o číslo menší košíček, obzvlášť pokud nosíte podobnou velikost jako recenzentka. Pokud se vaše velikost od recenzentky hodně liší, už se na platnost takového pravidla nedá tolik spoléhat - většina podprsenek má v hodně odlišných velikostech různý tvar a sedí různě.

A zlaté pravidlo do třetice všeho dobrého: Nezáleží na tom, jestli má podprsenka číslování české, britské, francouzské nebo třeba italské. Nezáleží ani na tom, jaká příšerně velká nebo otřesně malá písmenka a čísla na cedulce podprsenky máte. Záleží jen na tom, aby podprsenka opravdu seděla - protože jen takové prádlo bude doopravdy pohodlné a bude vám dělat radost. Bez ohledu na to, jak moc vás nějaká tabulka bude přesvědčovat, že vaše velikost je právě tahle, bez ohledu na to, jak moc vás bude prodavačka ujišťovat, že jejich tabulka je správná a podle jejich tabulky je pro vás tohle přesně to pravé - když vám podprsenka nesedí, nekupujte si ji. Když vám podprsenka sedí a chcete jsi ji koupit, kupte si ji. Vlastně je to úplně snadné :)


Žádné komentáře:

Okomentovat