úterý 7. února 2017

Jak vypadá padnoucí podprsenka a jaká jsou její specifika u drobnějších žen?

For readers outside the Czech Republic: This post contains basic information about how a bra should fit. It does not have an English version because much information about bras is available in English, for example on Panache blog and Panache web. I am sorry for the trouble I might caused you.

V poslední době už je i v češtině poměrně hodně článků o tom, jak by měla podprsenka sedět, ale další rozhodně neuškodí (schválně se v létě podívejte, kolik žen má obvod podprsenky na lopatkách). Navíc bych se v tomhle článku chtěla víc zaměřit na problematiku malých obvodů a všeobecně menších velikostí (ano, svou 60E považuju za "menší" :) ). Protože všeobecné rady asi většina čtenářek už bude znát, specifika u malých obvodů a drobnějších postav jsem zvýraznila.

Zadní část obvodu podprsenky
Jak už jsem naznačila v úvodu, špatná podprsenka se v mnoha případech dá poznat velmi snadno pohledem na záda nositelky. Ženy se všeobecně mají v tomhle směru tendenci hrozivě podceňovat a myslet si, že jsou tlustší a mají menší prsa - kupují si moc malé košíčky v kombinaci s moc velkým obvodem. Aby podprsenka tak nějak seděla, pokusí se to často spravit velkým utažením ramínek... A obvod podprsenky skončí na lopatkách. Správná podprsenka přitom zezadu vypadá takhle: 


 (převzato z http://blog.panache-lingerie.com/step-by-step-how-your-bra-needs-to-fit/)

Obvod by měl těsně obepínat hrudník (rozhodně by se neměl dát odtáhnout od těla tak, že by se za vás vešel do podprsenky ještě další člověk!) a měl by být zhruba vodorovně. Takový obvod bude moct nést velkou část váhy poprsí a nebudou všechno muset obstarávat nebohá ramena. A jako bonus: takový obvod vám obvykle nebude vzadu vylézat z tílka. Už kolikrát jsem slyšela ženy řešit, že pod tenhle top s hlubokým výstřihem na zádech by byla potřeba speciální podprsenka... Většinou by přitom stačila jenom jakákoli správně padnoucí podprsenka :)

Podprsenku kupujeme tak, aby obvod takhle seděl při zapnutí podprsenky na nejvolnější háčky. Už nesčetněkrát jsem slyšela radu, že se má zapínat na prostřední, aby bylo kam utahovat a povolovat, když člověk trochu přibere nebo zhubne. To je čirý nesmysl - většině žen se při změně váhy mnohem víc změní velikost prsou než obvod pod prsy, takže jim pak podprsenka stejně nebude sedět. Naproti tomu zapínání na nejvolnější háčky vám umožní ve chvíli, kdy podprsenka trochu povolí v obvodu (a ona časem obvykle povolí), zapnout na další háčky a podprsenka bude stále dobře sedět.

V případě, že potřebujete extrémně malý obvod, který je velmi těžko k sehnání, je možné to provizorně řešit zakoupením o číslo většího obvodu, který budete hned od začátku zapínat na první háčky, výsledný pocit z obvodu bude velmi podobný. Bohužel tím ale přicházíte o možnost vrátit podprsence po jejím povolení původní pevnost zapnutím na těsnější háčky. Když už po takovém nouzovém řešení budete muset sáhnout, pokuste se vybrat takový model, o kterém je známé, že se obvod časem příliš nevytahuje.


Košíčky
Košíčky by neměly ani odstávat, ani se do prsou nahoře zařezávat, navíc by ňadro mělo příjemně vyplnit celý košíček. Zároveň by nemělo přetékat z košíčku po stranách, natož dole (k tomu se dostaneme za chvíli) - zkrátka by mělo být pěkně uložené v košíčku.

 (převzato z http://blog.panache-lingerie.com/step-by-step-how-your-bra-needs-to-fit/)

Aby podprsenka na těle právě takhle seděla, je vhodné ji nejen na zádech zapnout a navléct ramínka, ale také ňadra v košíčcích upravit a uložit. To se nejlépe dělá tak, že opačnou ruku vsunete shora do košíčku, ňadro uchopíte a v košíčku uložíte, zatímco druhou rukou uchopíte postranní část kostice a položíte ji do podpaží směrem za ňadro. Tady je asi největší zvláštnost a kámen úrazu, na které jsem u sebe a několika dalších drobných žen narazila: na rozdíl od větších prsou ta naše po uložení do košíčků nezůstanou celý den přesně tak, jak jsme je tam umístily. Při oblečení podprsenky "bez úpravy" se košíčky zdají být prázdnější, po upravení "plnější"... A po troše času a pohybu se prsa dostanou do polohy "něco mezi tím". Vzhledem k tomu, že podprsenku budete obvykle na sobě mít celý den, po mnoha zkušenostech doporučuji kupovat prádlo tak, aby perfektně sedělo právě v té poloze "něco mezi tím", do které se poprsí dostane po pár minutách nošení a bude tak celý zbytek dne, nikoli v poloze "po upravení", jak obvykle doporučují (u větších velikostí zjevně velmi dobré) rady, jinak vám bude po většinu dne podprsenka "větší". 

Pokud prsa nezůstávají tam, kde mají být, obvykle je to chyba velikosti (příliš malé košíčky a příliš volný obvod). U malých velikostí se to ale v malé míře děje skutečně i v případě, že je obvod dostatečně pevný - kupříkladu já na sobě tenhle efekt pozoruji i u obvodu 60 zn. Comexim, který odpovídá spíš obvodu 55 u ostatních značek (můj pevně naměřený obvod pod prsy je 67 cm a nemám nijak zvlášť velká prsa, která by extrémně pevný obvod sama vyžadovala). U zkoušení podprsenek jsem si proto navykla postupovat takto: Podprsenku obleču, upravím a pak se nedívám hned do zrcadla, ale zkusím se trochu zahýbat - osvědčila se mi kombinace "v předklonu simulovat několik temp plavání" a "narovnat se a simulovat pár vteřin trhání jablek, na která stěží dosáhnu". Docela dobře funguje také obléknout si přes podprsenku tričko a znovu ho svléknout. Přinejmenším tímhle postupem nemůžete nic zkazit - pokud patříte mezi ty ženy, kterým zůstanou po uložení do košíčků prsa ve stejné poloze celý den, zkrátka po těchto pár cvicích zůstanou tam, kde byla :) Při troše pohybu navíc zjistíte, jestli vám bude podprsenka opravdu pohodlná, mnohem spíš než při prostém stání před zrcadlem.

Obecně pokud nahoře podprsenka odstává, potřebujete menší košíček, pokud se zařezává, potřebujete větší košíček. Někdy se ale stává, že ani změna velikosti nepomůže, protože problém je v pro váš hrudník nevhodném tvaru košíčků. Například zvláště u malých velikostí bývají někdy podprsenky šité nepřiměřeně uzavřené (opravdu málokterá žena má poprsí v takové velikosti natolik "povolené", že by jí taková podprsenka seděla) - vyberete-li si takovou velikost, aby se košíček nahoře nezařezával, máte uvnitř košíčku spoustu volného místa, a ve "správné" velikosti zase košíček nahoře půlí prso. Některé podprsenky zase svým tvarem sedí jen málokteré zákaznici proto, že jsou velmi otevřené - aby průměrné ženě nahoře neodstávaly, musela by si vzít tak malou velikost, že by jí prsa z košíčku vytékala všude možně a dost možná bylo vidět i něco, co rozhodně vidět nemá být :) Obecně uzavřenější podprsenky sedí spíše prsům, která jsou plná ve spodní části, a otevřenější podprsenky si pochvalují ženy s ňadry pevnějšími a plnými v horní části (mimo jiné i proto, že povolenější poprsí má tendenci z otevřenějších podprsenek vypadávat vrchem, například v předklonu).

Typickým příkladem v malých velikostech (testováno na 60D, 60DD, 60E) velmi uzavřeného střihu podprsenky je jinak krásná Panache Idina nebo většina nevyztužených podprsenek od Curvy Kate. Nevystužené podprsenky od Curvy Kate obecně často v malých velikostech zbývají a v outletech se pak prodávají doslova za pár liber, ačkoli jsou kvalitní a krásné... Teď už víte proč ;) Hodně nahoře otevřená byla například velmi oblíbená Rhea od zn. Masquerade (předchůdkyně dnešní Panache Black) nebo třeba Freya Rapture ve verzi half cup.

Velmi důležitá poznámka u košíčků se týká kostic. Některé ženy kostice nemají rády, protože je nepříjemně píchají a dloubají a vůbec, kostice tlačící do ňadra není to pravé ořechové. Problém ale obvykle není v kosticích samotných, ale ve velikosti podprsenky: U podprsenky ve správném střihu a velikosti kostice ňadro lemují, vedou kolem něj, nikdy neleží na něm! Pokud vám zboku leží podprsenka na ňadru, ačkoli jste se pokusila prso do košíčku hezky uložit, potřebujete obvykle větší košíček (často v kombinaci s menším obvodem). Pokud větší košíček je zkrátka příliš velký, potřebujete podprsenku jiného střihu - takovou, která bude mít "rozevřenější" kostice (hezký článek o tom, které značky obecně mají uzavřenější a které rozevřenější kostice a jak s tím naložit, najdete na blogu AbracaBra tady. Pro jistotu bych ráda podotkla, že zkrátka některé ženy mají prsa na hrudníku umístěná a tvarovaná tak, že potřebují podprsenky s širšími kosticemi (například já), jiným zase vyhovují kostice úzké (například autorce zmiňovaného blogu). Není na tom vůbec nic špatného nebo divného, jen je třeba si najít takové podprsenky, které vám budou vyhovovat :)

Nejenže by měla kostice příjemně lemovat poprsí v podpaží, měla by také doléhat na hrudník pod prsy, která tak rozhodně nemohou "vypadávat spodem". Zvláště u méně pevného většího poprsí se občas stává, že po prostém oblečení podprsenky se kostice ocitne trochu moc nízko a košíček se tak jeví příliš malý - samozřejmě stačí kostici při úpravě posunout tam, kam patří, jen na to nezapomenout!

Kostice by měla také doléhat na hrudník v přední části a i tam prso hezky lemovat.

(převzato z http://blog.panache-lingerie.com/step-by-step-how-your-bra-needs-to-fit/)

Zvláště u menších a pevnějších prsou blíže u sebe se občas stává, že kostice zasahují do prsou vepředu, protože má podprsenka jednoduše příliš široký střed, respektive kostice vepředu příliš daleko od sebe. Tady je řešením rozhodně jiná podprsenka. Obvykle problém vyřeší prádlo ve střihu "plunge" (s nízkým středem) - u menšího a pevnějšího poprsí příliš nehrozí, že by ňadra vypadávala středem, a podprsenky s nízkým středem v těchto velikostech jsou natolik pohodlné a funkční, že je ženy rády nosí i mimo jejich hlavní určení (tj. do hlubokých výstřihů). Pokud máte prsa opravdu hodně blízko u sebe, doporučuji v menších velikostech plunge střih od značky Ewa Michalak - mají střed jednak hodně nízký, ale kostice navíc jsou uspořádané "přes sebe" tak, že je střed opravdu hodně úzký.

To, jak vám podprsenka padne a jaký tvar prsou dělá, doporučuji kontrolovat nejen bez oblečení, ale i pod tričkem (popřípadě halenkou, šaty...), ideálně pod tím typem oblečení, pod které plánujete prádlo nosit. Nejenže se podíváte, jak vypadá vaše poprsí z boku pod oblečením, ale taky můžete zkontrolovat, jestli podprsenka nevykukuje někde, kde nemá (typické u hlubokých výstřihů a halenek bez rukávů), a jestli se příliš nerýsují švy a ozdoby. Když máte na sobě tričko s hlubokým výstřihem a zajímá vás, jak podprsenka bude vypadat s výstřihem malým, osvědčil se mi jednoduchý trik: stačí tričko otočit zády dopředu. Bohužel nefunguje u svršků s prsními záševky, natož u těch nepružných.


Ramínka
Ramínka by měla být dost těsná na to, aby nepadala, ale zároveň dost volná na to, aby se do ramenou bolestivě nezařezávala. Pokud se zařezávají, nejspíš máte špatnou velikost podprsenky, obvykle moc volný obvod... Anebo opravdu hodně velká prsa. Tam pak můžou pomoct speciální podložky pod ramínka. Mají je například v pražské Správné podprsence a vypadají takhle:

(převzato z https://www.eshopspravnapodprsenka.cz/417-podklad-pod-raminka-ba04.html)

V mnoha případech, kdy má nositelka pocit, že se ramínka zařezávají, ale pomůže i jen koupit model podprsenky s širšími ramínky. Třeba mezi obdařenými dámami velmi oblíbená sportovní podprsenka Panache Sport má ramínka opravdu velmi široká a navíc polstrovaná, proto ji některé ženy nosí dokonce místo "běžné" podprsenky :)

V některých případech se může stát, že navzdory správné velikosti a správnému nastavení délky ramínka z ramen padají - děje se to hlavně štíhlým dívkám s útlými rameny. Obvykle to vyřeší střih podprsenky s ramínky blíže u sebe. V případě, že ramínka nejsou napevno přišitá, pomáhá taky ramínka na zádech překřížit; v případě napevno přišitých ramínek se za stejným účelem dá použít speciální spona, k zakoupení opět například tady ve Správné podprsence.

(převzato z https://www.eshopspravnapodprsenka.cz/441-spona-na-raminka-ba13-cerna.html)

Mírným zkrácením ramínka lze "napravit" nepatrně odstávající košíček, povolením zase košíček příliš malý. To se hodí zvláště v případě, že máte poprsí mírně asymetrické (to má většina žen, nebojte :) ) - zkrátka na  straně, kde máte menší ňadro, trochu víc přitáhnete ramínko. Samozřejmě to funguje jen v omezené míře - je-li asymetrie větší, je lepší použít speciální vložky do košíčku, které dáte jen do košíčku s menším prsem.

V nouzi přitažení ramínek funguje i jako řešení dočasného mírného zhubnutí. Je-li ale ztráta hmotnosti větší nebo trvalejší, rozhodně doporučuji koupit o číslo menší podprsenku. U menších velikostí je odstávající (obvykle vystužená) podprsenka obzvlášť nápadná. Pokud se vám váha mění, například pravidelně osciluje v průběhu roku, není nutné snažit se tomu za každou cenu zabránit - prostě si pořiďte podprsenkovou výbavu ve více velikostech, dovolí-li vám to vaše peněženka, a v příslušném váhovém období noste "ty pravé".


A co vy? Máte další tipy, zvláště pro drobnější ženy? Podělte se v komentářích! :)


Žádné komentáře:

Okomentovat