čtvrtek 23. února 2017

Jak nosit samodržící punčochy?

For readers outside the Czech Republic: This post contains basic information about how to wear hold-ups. It does not have an English version because much information about wearing hold-ups is available in English. I am sorry for the trouble I might caused you.

Samodržící punčochy už jsou poměrně známým a sehnatelným zbožím, které asi není potřeba příliš představovat. Přesto je pár dotazů, které se opakovaně objevují v různých internetových diskuzích o punčochovém zboží - a právě ty bych v tomhle článku ráda trochu podrobněji rozebrala a přidala pár dalších tipů a triků :)

Jaké jsou výhody a nevýhody samodržících punčoch oproti obyčejným "silonkám" (punčochovým kalhotům)? A co v porovnání s punčochami na podvazky?
Samodržící punčochy jsou taková "lidštější" varianta punčoch na podvazky - nejsou tolik vnímané jako "oblečení do postele" a potenciální nositelky (a někdy jejich mužské protějšky, když jsou trochu slabší povahy :) ) tolik "neděsí". Navíc není potřeba kupovat podvazkový pás, zakoupíte jen punčochy - a v neposlední řadě bývají většinou lepší volbou pod tenké obtažené sukně, pod kterými se podvazky mají tendenci rýsovat. Na druhou stranu bývají samodržící punčochy obdobné kvality o něco dražší než punčochy na podvazky a citlivé nebo alergické pokožce nemusí být příjemné silikonové pásky, které samodržící punčochy drží na noze (a to zvláště v horkém počasí).

Oproti klasickým "silonkám" mají punčochy (ať už samodržící, nebo na podvazky) opravdu velké výhody: při vysokých teplotách se "nepaříte" v silonu až do pasu, neřešíte "gumu" v pase, která se zařezává, nebo je naopak tak volná, že sed punčoch sjíždí až někam málem do půlky stehen. Když si jednu punčochu zničíte, nemusíte vyhazovat celý pár, ale jen tu jednu - a později si tu zbývající spárovat s jinou, od které jste si punčochu do páru také roztrhla (pochopitelně by nově spárované punčochy měly být stejné nebo alespoň velmi podobné). A samozřejmě vypadají punčochy mnohem víc sexy :)

Jak obléct samodržící punčochy?
Vlastně na tom není vůbec nic složitého: punčochu natáhnete a jen narovnáte lem tak, aby nebyl pokrčený nebo přehnutý a aby silikonové pásky pěkně doléhaly na nohu, a to přibližně v polovině až dvou třetinách stehna. Přestože spousta lidí jakékoli punčochy a punčocháče obléká stylem "strčím do toho shora chodidlo a nohu cpu do punčochy, však ona na konec dorazit musí", moc to nedoporučuji. Mnohem příjemnější a k punčochám šetrnější je punčochu "narolovat" k lemu, umístit prsty nohou do špičky a punčochu rolovat nahoru, jak je vidět třeba na tohle videu (popisky bohužel jen anglicky, ale vidět je to hezky): Tights Please - Hold Ups, How to put on Hold Ups! Zmíněný postup oblékání navíc umožní punčochu přirozeně obléct tak, aby byla rovnoměrně natažená do délky, čímž se vyhnete světlejším a tmavším "pruhům" u netělových punčoch.

U dražších a/nebo choulostivějších punčoch doporučuji oblékat je v tenkých rukavičkách - anebo aspoň pečlivě ostříhat a zapilovat nehty. Není snad větší punčochové neštěstí než úžasné punčochy za 15 liber, na kterých si nehtem uděláte oko dřív, než v nich poprvé vyrazíte ven... A samozřejmě neméně pečlivě stříhat a pilovat nehty na nohou. A pozor - někdy můžou být punčochám (především těm bez zesílené špičky) nebezpečné i pečlivě zapilované, ale delší nehty na nohou, zvláště v kombinaci s těsnou uzavřenou botou.

Jak vybrat správnou velikost samodržících punčoch?
Jak už bylo řečeno, punčochy by měly končit přibližně v polovině až dvou třetinách stehen (trochu záleží také na osobních preferencích). Punčochy je tedy třeba koupit vhodně dlouhé a vhodně široké, aby právě takhle dobře seděly.

Co se šířky týče, jedná se hlavně o lem se silikonovými proužky. Ten by měl těsně obepínat stehno, ale ne se zařezávat (je to nepříjemné, pod tenčí sukní se zaříznutí rýsuje a v neposlední řadě má takový lem někdy tendenci se rolovat, takže punčochy paradoxně padají). Je-li lem příliš volný, nedrží a punčochy opět padají. Lem punčoch ve vhodné velikosti vypadá asi tahle:


Pozor, lem samodržící punčochy obvykle bývá pružný, ale ne moc - rozhodně méně, než je zvykem třeba u horního lemu silonových podkolenek nebo ponožek (popřípadě punčoch na podvazky). Vezměte to při vybírání vhodné velikosti v úvahu :)

K punčochám obvykle existuje velikostní tabulka. Ideální samozřejmě je, když se tabulka odvíjí od délky nohy a obvodu stehna, ale velmi často narážím na tabulky, které velikost určují podle výšky a váhy (např. i v Calzedonii, obchodě specializovaném na punčochové zboží). V druhém případě pozor - "tabulková" velikost vám může sedět, ale nemáte-li při své výšce a váze úplně typickou postavu, vůbec nemusí. Zažila jsem punčochy (právě v Calzedonii), u kterých jsou podle tabulky byla přesně na rozhraní velikostí XS a S, a přitom mi perfektně seděly punčochy s velikostí označenou "M/L" - mám zkrátka na svých 50 kilo silnější stehna. Asi nejlepší, co můžu tady doporučit, je řídit se svými zkušenostmi s punčochami podobného typu, popřípadě si přímo lem porovnat s lemem přinesené padnoucí punčochy (ale pozor na možnost, že lemy jsou různě elastické).

Se šířkou zbytku punčochy a délkou si většinou ani nebudete mít možnost až tak lámat hlavu - k lemu, který je pro vás vhodně velký, vám zkrátka bude nějaká délka a šířka zbytku "přiřazená" (a rozhodně se vyplatí vybírat velikost primárně podle lemu). Každopádně počítejte s tím, že čím víc natáhnete punčochu do šířky, tím míň půjde natáhnout do délky (a naopak). Problémy můžou nastat u hodně malých a hodně vysokých dam, kterým jsou punčochy s vhodně velkým lemem zkrátka zásadně dlouhé/krátké. Na to se nedá doporučit asi nic jiného, než doufat, že někde narazíte na výjimku.

Samozřejmě lze punčochu natáhnout na stehnu trochu výš/níž, když jsou punčochy delší/kratší, ale pozor! V různých místech mívá stehno různý obvod, takže lem stejný jako u jiných padnoucích punčoch může být náhle moc těsný/volný - je třeba na to myslet už při nákupu.

Jak svléknout samodržící punčochy?
Analogicky k oblékání punčoch nedoporučuji svlékat taháním (nebo dokonce trháním) za špičku, nýbrž "odrolováním" shora dolů - vlastně přesně opačně, než se na videu oblékají :) Občas si někdo stěžuje, že se mu punčochy hůř svlékají  kvůli silikonovým páskům, které skvěle drží i tehdy, kdy už nemají, a cestou se na noze "zachytávají". Na to funguje velmi snadný trik - než začnete punčochu "rolovat" dolů, ohněte lem "naruby" tak, aby silikonové pásky směřovaly ven:


Jaký je rozdíl mezi samodržícími punčochami a punčochami na podvazky?
Vlastně úplně přirozený - zatímco punčochy na podvazky jsou určené k nošení společně s podvazkovým pásem, který je drží, samodržící punčochy jsou navržené tak, že by měly na nohou bez rolování a padání držet samy.

Pro samodržící punčochy jsou typické průhledné silikonové pásky na vnitřní straně obvykle krajkového vrchního lemu. U některých velmi levných modelů samodržících punčoch tyto pásky chybí a měly by být plně nahrazeny pevnějším, stehno mírně svírajícím lemem. Upřímně jsem ale ještě nenarazila na žádné samodržící punčochy bez silikonových proužků, které by opravdu držely :) Naproti tomu punčochy na podvazky mívají horní lem pružnější, v naprosté většině případů lem stehno nijak pevně neobepíná a SILIKONOVÉ PROUŽKY CHYBÍ. Nejenže není důvod k tomu, aby silikonové proužky na punčochách na podvazky byly (kvalitní podvazkový pás ve vhodné velikosti a střihu bezpečně udrží punčochy i bez nich), ale navíc může být problém vůbec punčochy se silikonovými pásky k podvazkovému pásu připnout. Z tohoto důvodu nedoporučuji kupovat k podvazkovému pásu samodržící punčochy - rozhodně ne v případě, když se nemůžete podívat, jak silné jsou silikonové proužky a jak jsou zevnitř na lemu umístěné. Punčochy na podvazky mívají lem častěji hladký (i když třeba se vzorem), ale dají se koupit i dražší modely s krajkovým lemem (bez silikonových pásků!).

Jasně je rozdíl vidět na následujících fotografiích. Vlevo samodržící punčocha, vpravo punčocha na podvazky:



Co dělat, když silikonové pásky přestanou lepit?
Nejlepší je samozřejmě prevence. Punčochy doporučuji skladovat v uzavřeném obalu nebo alespoň v zavřené skříňce / krabičce / zásuvce, zabrání to přichycení prachu a drobných nečistot na silikonové pásky, což jejich lepicí schopnost výrazně prodlouží. Také je vhodné pokožku v místech, kde mají silikonové pásky držet, příliš nekrémovat a nemastit (alespoň těsně před oblečením punčoch ne).

Když už silikonové proužky lepit přestaly, poměrně osvědčená rada je jejich odmaštění kombinací vody a prostředku na mytí nádobí. Zvláště v případě křehčích materiálů a citlivější kůže je lepší, když s mycím prostředkem přijde do styku opravdu jen lem punčochy a ne celá punčocha.

Kde koupit samodržící punčochy?
Samodržící punčochy jsou už naštěstí poměrně dobře dostupné - celkem jistě je budou mít v každém obchodě specializovaném na punčochové zboží (a to na rozdíl od punčoch na podvazky téměř vždy i více různých druhů), dají se ale už sehnat i v mnohých řetězcích (nejen) s oblečením, např. C&A nebo F&F, a mají je v nepřeberném množství internetových obchodů. Pozor snad jen na jediné - občas jsou neznalými (popřípadě vykutálenými) prodavačkami jako samodržící nabízené punčochy na podvazky. Vřele doporučuji si před zaplacením zkontrolovat, jestli je lem opravdu samonosný (viz výše) - punčochy na podvazky bohužel opravdu samy držet nebudou.


A co vy? Nosíte samodržící punčochy? Máte nějaké další oblíbené triky? :)


Žádné komentáře:

Okomentovat