pondělí 6. února 2017

Jak na podprsenky?

For readers outside the Czech Republic: This post contains basic information about finding your bra size and where to buy it. It does not have an English version because much information about bras is available in English. I am sorry for the trouble I might caused you.

V budoucnu bych sem na blog ráda čas od času přidávala recenze na podprsenky - a uvědomila jsem si, že by bylo vhodné tenhle fenomén trochu osvětlit. Podle mých zkušeností totiž lze téměř všechny ženy rozdělit do dvou skupin: Ty, které velmi dobře vědí, k čemu jsou takové recenze dobré, a samy je aktivně vyhledávají, a ty, které nemají tušení, proč by je něco takového mělo zajímat, protože když potřebují nebo chtějí novou podprsenku, udělají si výlet do nejbližšího nákupního centra a podprsenku si koupí, navíc si ji samozřejmě prohlédnou a vyzkouší osobně, tak je to vždycky nejlepší, no ne? Obchody jsou podprsenek plné...

Nechápejte mě špatně, druhý zmiňovaný postup je naprosto v pořádku a to, že podprsenku je nejlepší si prohlédnout a vyzkoušet osobně, je svatá pravda - bohužel s jedním velkým "JENŽE" a s jedním velkým "POKUD". Obchody jsou podprsenek opravdu plné - JENŽE jen v některých velikostech. Nejlepší je podprsenku obhlédnout a ozkoušet už před nákupem osobně, což lze snadno realizovat návštěvou nejbližšího nákupního centra, POKUD máte to štěstí, že potřebujete některou z těch velikostí, kterých jsou obchody plné.

Na to, aby se člověk dostal mimo běžně prodávaný rozsah velikostí, nemusí nutně vypadat jako příšera ze starých bájí - obtížně sehnatelné jsou obecně velké velikosti podprsenek, trochu větší košíčky v kombinaci s malým obvodem a v kombinaci s velmi malým obvodem (55, 60, někdy i 65) vlastně jakékoli košíčky. Navzdory některým kolujícím mýtům tak žena, která má problém sehnat v běžných obchodech padnoucí podprsenku, vůbec nemusí být ošklivá a tlustá (aby jí pak někteří chytrolíni okamžitě poradili, že by nejdřív ze všeho měla zhubnout a pak až přemýšlet o pěkném prádle) - naopak velkou část dam, které z obchodů odchází s nepořízenou, tvoří ženy s postavou ve stylu Marylin Monroe, které mají štíhlý pas a nijak závratnou míru pod prsy, ale zato větší ňadra...

Naštěstí už dnes existuje nejedna značka, která vyrábí i podprsenky v jinak málo dostupných velikostech - některé firmy se na takové prádlo dokonce výslovně specializují. Prádlo takových značek (a velikostí) ale bohužel nebývá dostupné na každém rohu, a v České republice už vůbec ne. Zvláště v případě, že žijete mimo větší město bez šance se na nákupy do velkého města dostat, jste prakticky odkázané na nákupy přes internet... A je asi jasné, že v takové situaci se recenze na podprsenku velice hodí. Prvním důvodem je možnost udělat si představu o skutečném vzhledu podprsenky - zaprvé bývají "oficiální" fotografie často upravované, zadruhé pokud má modelka zcela jinou velikost podprsenky než vy, výsledný estetický dojem může být úplně jiný. Druhý důvod je ještě prozaičtější - s trochou zkušeností s jednotlivými střihy, velikostmi a značkami si můžete po přečtení recenze udělat mnohem přesnější představu o tom, jakou velikost koupit a zda vůbec tvar bude vyhovovat vašim přáním a záměrům.

Pokud je vaše velikost běžně dostupná, nezbývá, než vám gratulovat k velkému štěstí. Anebo... opravdu je velikost, kterou si kupujete, "ta pravá"? Spousta žen žije v domnění, že nosí tu "správnou" velikost, prostě proto, že na žádnou lépe padnoucí v obchodě zatím nenarazily. Někdy taky proto, že je prodavačka (ne vždycky taková, která se ve spodním prádle vyzná) ujistila, že jim to či ono sedí a nic lepšího koneckonců s takovým poprsím neseženou... A když oblečená podprsenka nevypadá úplně tak, jak by podle mnoha sepsaných článků vypadat měla, často pak žena propadne pocitu, že problém není ve velikosti a střihu spodního prádla, ale v jejím poprsí. Věřte mi, vím, o čem mluvím - celé roky jsem žila v domnění, že mám divná prsa velikosti 70A, a nákupy spodního prádla jsem všeobecně nesnášela (a podle toho taky obsah mé zásuvky s podprsenkami vypadal). Dnes mám spodní prádlo jako jeden ze svých velkých koníčků a dokonce si o něm píšu blog... Zjistila jsem totiž, že moje prsa jsou úplně v pořádku a normální - velikosti zhruba 60E.

Jak tedy poznat, jestli na vás mimo velikostní sortiment běžných obchodů nečeká něco ještě mnohem úžasnějšího, o čem nemáte ani tušení? Inu, teoreticky není třeba se nějakými velikostmi vůbec zabývat - správná podprsenka je vždycky ta, která je pohodlná a sedí tak, jak má. Tohle téma si v budoucnu určitě zaslouží vlastní článek  je předmětem celého rozsáhlého článku Jak vypadá padnoucí podprsenka a jaká jsou její specifika u drobnějších žen, ale pro začátek: Máte-li na sobě podprsenku správné velikosti, spodní okraj obvodu podprsenky by měl být vodorovně, kostice by měly uprostřed doléhat na hrudník a jejich opačné konce by měly směřovat do podpaží (rozhodně neležet na prsu!). Košíčky by neměly v horní části ani odstávat, ani se zařezávat. A pozor - rozhodně by většinu váhy poprsí neměla nést nebohá ramena na ramínkách podprsenky!

(převzato z http://www.bravissimo.com/products/sale/lingerie/sensational-sets/clara-bra/heather/pn112het/)

V praxi je obvykle dobré mít o velikosti aspoň nějakou představu, minimálně kvůli zmiňovaným nákupům na internetu... Pro tuhle první představu vřele doporučuji kalkulačku správných velikostí na stránkách Správná podprsenka. Vyšla vám nějaká "podivná" a "nesehnatelná" velikost? Vítejte v klubu :)

Tady přirozeně vyvstává otázka, kde běžně neprodávané velikosti sehnat. Značky s širokým rozpětím nabízených velikostí a obchody, které takové prádlo prodávají, budou také náměty dalších článků (zvláštně pak takové obchody, kde se dají sehnat obvody 55 a 60)... Za všechny bych tu ráda zmínila hlavně české Správnou podprsenku a Caresse. Obě firmy mají kamenné obchody, kde mají nejen podprsenky ve velmi širokém rozpětí velikostí skladem a k vyzkoušení před koupí, ale budou vám k dispozici i prodavačky, které své práci opravdu rozumí (opakovaně osobně testováno) a dokáží poradit - což se hodí obzvláště v případě, že jste doposud nosila jako "nejmenší zlo" podprsenku ve velikosti dost odlišné od té, kterou vám spočítala kalkulačka, anebo zkrátka takovou, která obvod na vašem těle vodorovně rozhodně neměla... Někdy při prvním ozkoušení může podprsenka v nové (a ve skutečnosti nakonec mnohem lepší!) velikosti působit roztodivné pocity a není úplně snadné uhodnout, že přesně takhle má správná podprsenka vypadat :)

Pokud byste raději nějakého "nezávislého" poradce, jako českou špičku v téhle oblasti doporučuji autorku blogu AbracaBra. Nejenže ochotně (a dobře) radí čtenářkám online, ale v Brně se dokonce nabízí jako odborný doprovod na nákupy, kdy s vámi obejde obchody a nezaujatě vám poradí :) Na jejím blogu (jako na zatím snad jediném českém blogu) najdete taky její recenze na podprsenky i s fotografiemi a spoustu dalších článků o prádle.

A co vy? Kde nakupujete podprsenky?


Žádné komentáře:

Okomentovat