sobota 28. ledna 2017

Jak na spodničky a kombiné?

For readers outside the Czech Republic: This post contains basic information about slips, chemises and petticoats. It is not available in English unfortunately because much information about slips is available in English. I am sorry for the trouble that I have caused you.

Stejně jako punčochy na podvazky, spodničky a kombiné jsou obecně poměrně zapomenutým vynálezem. Stejně jako u punčoch se lidi obvykle automaticky domnívají, že z dobrého důvodu, a stejně jako u punčoch se zoufale mýlí :) O co přicházejí? A kde vlastně dneska něco takového koupit? Právě tím se bude zabývat dnešní článek.

Trocha historie
"Spodní oděv" pod svrchním oblečením byl běžný už ve starověku - například pod římskou tógu se nosila spodní tunika:

(převzato z https://www.prepolino.ch/themen/roemer/bilder/toga_ueber_tunika_anziehen.gif)

Nejde sice ještě o úplně typický příklad, tógu přes spodní oděv nosili jen někteří, a to zejména na dnešními slovy "formálnější příležitosti" (přiznejme si, že nebyla příliš praktická), ale už tady je zformovaný koncept něčeho pod svrchním oděvem, co sice z větší části není vidět, ale stejně tam je. Nenechte se mýlit - zatímco dnes je zahalování často vnímané jako vůči danému člověku (obvykle ženě) ponižující, dříve si pompézní oděv z mnoha metrů krásné látky zdaleka nemohl dovolit každý, a to jak z finančních důvodů, tak kvůli (ne)možnosti vykonávat v takovém oblečení svou každodenní činnost (jen si představte člověka, co si při práci na poli jednou rukou přidržuje tógu). A co víc, dokonce právo upravovalo, kdo má nárok se jak moc zahalit! Otrok neměl na tógu nárok, stejně jako třeba prostitutky v některých částech světa neměly právo (Ano, právo!) zakrýt si vlasy závojem... Ale o tom až někdy příště :)

Různé spodní košilky pak přetrvávají v různých variantách až do 20. století. Existují pro to praktické důvody - zvláště ve středověku bylo vytápění dost problematickou záležitostí a spodničky znamenaly další vrstvy oblečení. Navíc byly celá staletí v různým obměnách oblíbené korzety, které se ani dnes příliš nedoporučuje nosit na holé tělo (tedy, alespoň ty skutečné, tělo výrazněji tvarující korzety) - jednak kvůli odřeninám kůže, ale i kvůli problematickému čištění korzetů. Praní čehokoli bylo před vynálezem pračky obecně nepříliš oblíbenou záležitostí...


(převzato z http://www.historyextra.com/feature/tudors/loincloths-corsets-brief-history-underwear-horrible-histories-greg-jenner)

V některých epochách ale byly všemožné spodničky i nedílnou součástí viditelného oblečení. Pro renesanci jsou velmi typické průstřihy, kterými je viditelný spodní oděv (obvykle kontrastní barvy):

(převzato z http://ncartmuseum.org/art/detail/lucrezia_de_medici_1545-1561)

V rokoku zase bylo oblíbené vrstvení, kdy v rozevřené části svrchní sukně byla viditelná neméně krásná sukně spodní:

(převzato z http://thehistorychicks.com/tag/madame-de-pompadour/)

Obecně v průběhu věků platilo, že je-li svrchní sukně rozevřená nebo třeba nadzvednutá při tanci, je to proto, aby se ukázala nákladná spodnička, nikoli nohy!

(převzato z https://www.donnamobile.cz/2016/drzet-sukni-povoleno/)

Ale dost historie, která by vydala na mnoho knih a článků (a možná taky vydá :) )!

A co dnes?
Problém s vytápěním hradů už se nás dávno netýká a špinavé prádlo hodíme do pračky - proč tedy přemýšlet nad spodničkami?

Předně je problém s chladem ve vnitřních prostorách ve většině případů zažehnán, to ale zejména v zimních měsících neplatí o volném prostranství. Jak už bylo řečeno, spodnička je vrstva navíc, která může zahřát víc, než by člověk čekal - a umožní tak i v zimě nosit například šaty s kolovou sukní, které postavám s výrazným pasem obvykle velmi sluší.

Zatímco korzet dnes už většina z nás běžně nenosí, zejména levné obchody jsou plné šatů z látek, které na těle nejsou právě příjemné. Rozumná švadlena, kterou netlačí každá koruna, do takového oblečení spodničku rovnou všije - schválně se podívejte, kolik věcí ve vašem šatníku takovou podšívku z odlišného materiálu má :) Pokud šaty podšívku postrádají, spodnička oblečená pod ně může problém vyřešit, aniž by bylo potřeba šaty přešívat. Podšívky se všívají do oblečení ještě z jiného důvodu - aby po těle hezky "klouzalo". I tenhle problém v případě chybějící podšívky může řešit pod šaty oblečené kombiné.

Jednoduché spodničky ve vhodné barvě jsou také chytrým řešením průhlednosti některých modelů - často se jedná o šaty a halenky z jemných průsvitných látek, anebo o modely z krajkoviny. Kombiné ale může pomoci i v případě, že látka je neprůhledná, ale oblečení je přiléhavé a rýsují se pod ním detaily spodního prádla (krajka nebo švy na podprsence, podvazky, tolik vhodné pro postavy s výrazným pasem, jsou kapitola sama pro sebe).

A bonus pro stydlivé dámy na závěr - víte-li, že si někde bude nutné svrchní oděv odložit, košilka vám může ušetřit spoustu studu :)

Jak tedy na to, chcete-li si takový zázrak pořídit?

Druhy spodniček
Koupit se dají buď spodničky "v celku", nebo "po částech".

První jmenované vlastně vypadá jako jednoduché šaty na ramínka. Obvykle bývá vyrobené z kluzkých, někdy pružných materiálů; někdy je mírně zdobené, ale obvykle ne příliš, aby se ozdoby nerýsovaly pod svrchním oblečením.

(převzato z http://www.marksandspencer.com/lace-neckline-full-slip-with-cool-comfort-technology/p/p22125744?prevPage=srp&pdpredirect)

V češtině hledejte "spodnička" nebo "kombiné", v angličtině "full slip". Osvědčilo se mi ale i "chemise" a "nightdress" - primárně jde o kousky označené jako noční úbor, některé z nich ale vypadají přesně tak, jak potřebujeme. Někdy (eBay...) dokonce jako noční košilky najdete označené věci, které výrobce prodával jako spodničky, ale lidi už dneska ani neví, že něco takového existuje :)

Druhou možností je spodnička "po částech". Košilky naštěstí není problém sehnat téměř v jakémkoli oddělení spodního prádla (nebo hledejte "košilka") - buď bavlněné, nebo umělé, ale pružné (popřípadě něco mezi tím).

(převzato z https://www.timo.cz/cs/kosilky/2349-kosilka-300737.html)

Spodní "sukně" jsou podstatně větší oříšek - pro představu, co hledáme, vypadají asi takhle:

(převzato z http://www.marksandspencer.com/2-pack-assorted-waist-slips/p/p22353451?prevPage=srp)

Angličtina je zná pod názvem "waist slip" nebo "half slip", něco se dá objevit i jako "petticoat", v češtině můžete zkusit "spodnička pod sukni", ale většina nalezených odkazů se bude týkat spodniček tvořících objem sukně, ať už kratších tylových pod sukně ve stylu 50. let, nebo dlouhých s obručemi pod plesové šaty. Zvláště v zimě na běžné nošení jsou ale úžasné bavlněné spodničky určené pod dlouhé sukně - krásné historické

(převzato z http://www.1860-1960.com/xa3476p0.html)

a finančně dostupnější spodničky původně určené pod tradiční indický oděv sárí (k dostání kupodivu i v ČR) - na mrazivé zimy skutečně báječná věc.

(převzato z http://www.ganga.cz/kategorie/sari-a-spol/spodnicky/bohate-kanyrove-spodnicky-390/luxusni-kanyrova-spodnicka-m-cerna/)

Kde nakoupit?
Tohle téma si v budoucnu určitě zaslouží vlastní článek Na toto téma byl napsán celý obsáhlý článek Kde koupit spodničky a kombiné?, který je dále doplňován, ale pro začátek: Sehnat u nás kombiné je dost obtížný úkol a v kamenném obchodě dvojnásob.

Naprosto fantastickým zdrojem je mezi kamennými obchody Marks & Spencer - vedou košilky, "full slip" i "waist slip", a to v několika různých délkách, širokém rozpětí velikostí, v různých barvách a co se full a waist slip týče, také ve dvou cenových variantách. Levnější se prodávají v balíčcích po dvou (různé barvy v balení), dražší jsou zdobené krajkou, jsou z příjemnějšího materiálu a prodávají se po jednom.

Někdy se štěstí usměje i v & F - hledejte označené jako "chemise". Jeden typ kombiné a spodničky pod sukně trvale mají i v Lindexu, obojí  k dispozici v tělové a černé.

Ve většině ostatních kamenných obchodů vám v lepším případě nabídnou polyesterové příšernosti ve velikosti menšího stanu a ve stylu, nad kterým by i vaše babička zaplakala, nebo nic, v horším případě vás budou přesvědčovat, že se nic takového už dávno neprodává, že jste si to určitě popletla a budou se vám snažit vnutit něco jiného (obvykle lehounkou kratinkou průhlednou erotickou noční košilku, pro tento účel naprosto nevhodnou). Nedejte se :)

Co se internetových obchodů týče, chce to Google a hodně času, dokud nenajdete zboží přesně podle vašich představ. Něco se dá objevit i na milovaném a nenáviděném AliExpressu, je ale potřeba počítat s tím, že kvalita obvykle odpovídá ceně a věci se tak můžou i hodně lišit od produktových fotografií - pro představu o skutečném vzezření výrobku jsou často mnohem lepší recenze s reálnými fotografiemi (naleznete pod příslušným odkazem, recenze se dají i filtrovat, aby se zobrazovaly jen ty s fotografiemi).

Recenze
Fauve Evangeline XS


A co vy? Nosíte spodničky? :)


3 komentáře:

  1. Ahoj, Tvůj blog vypadá moc zajímavě a doufám, že budeš mít víc podobných článků jako je tento o spodničkách a obecně spodním prádle :-) Dokonce jsi mě inspirovala k tomu, že bych si nějakou spodničku pod sukně, které nosím v zimě, ale nemají podšívku, mohla pořídit :-)
    Jinak dávám ještě tip na Lindex. Mají tam taky širokou nabídku spodního prádla včetně spodniček atd.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, děkuji za komentář a za podporu! Máš pravdu, na Lindex jsem tady úplně zapomněla, přidáno :) Popravdě řečeno bych ale opravdu doporučila spíš zmiňovaný Marks & Spencer - v Lindexu vedou jeden typ "full slip" a jeden typ "half slip", přičemž obojí je střihem i vlastnostmi materiálu (včetně pružnosti) velmi podobné zmiňovaným spodničkám z Marks & Spencer prodávaným v baleních po dvou - až na to, že za prakticky stejnou cenu máme v Marks & Spencer dva kusy...

      Vymazat
    2. Jsem vůbec netušila, že i náš český M&S má něco jako spodničky. Půjdu tedy radši tam než do Lindexu. Díky za upozornění :-)

      Vymazat