čtvrtek 26. ledna 2017

Co myslím tím "drobná s křivkami"? / What is ment by "short, slim and curvy"?

V současné době jsem vysoká 158 centimetrů, vážím 50 kilo a moje míry jsou 84 cm (hrudník) - 61 cm (pas) - 94 cm (boky). Ano, jsem dospělá. A ano, s malými odchylkami v průběhu roku mám stejnou postavu už několik let. Tady by vlastně tenhle článek mohl končit, přesto bych ráda jednotlivé aspekty a problémy s nimi spojené a typická (ne) fungující řešení probrala podrobněji, zvláště pak pojem "s křivkami", který vidím někdy používat v trochu jiném smyslu.



I am 158 cm (5 ft 2 in) tall, I weight 50 kg (110 lb) and my measurements are 84 cm (bust) - 61 cm (waist) - 94 cm (hips). Yes, I am adult. And yes, I look quite the same for several years. Actually, this post could end here, but I would like to write a little bit more about "short", "slim" and "curvy", problems related to it and typical solutions which do (not) work. Especially, I would like to write more about "curvy" which is used in a little bit different meanings sometimes.


Podprůměrná výška / Short
Průměrná česká žena podle průzkumů měří přibližně 168 cm. Někdo je o trochu větší, někdo o trochu menší... No, a někdo je o dost větší nebo menší :) V konfekci většinou očekávaná výška mírně roste s velikostí, ale s metrem šedesát a míň se všeobecně moc nepočítá. Přináší to hned dva problémy: Pro nás nevysoké nevhodné umístění pasu a jednoduše to, že jsou věci příliš dlouhé.

To, jak často narazíte na první problém, záleží na poměru délky nohou k délce zbytku těla, ale všeobecně se malým ženám častěji stává, že je pro ně pas umístěn moc nízko. Takové oblečení ve většině případů nemá smysl přešívat (vlastní zkušenost - je s tím mnohem víc práce a je to mnohem složitější, než se na první pohled zdá, očekáváte-li opravdu padnoucí a dobře vypadající výsledek). Nejrozumnějším řešením obvykle bývá uronit slzu nad krásnými šaty a jít si vyzkoušet jiné.

Problém přímo s délkou může buď znamenat, že šaty výrobcem plánované do půlky stehen rázem končí těsně nad koleny (to může být někdy výhoda - do společnosti  jsou rázem nositelné i kousky, které by si o hlavu větší kamarádka do divadla vzít nemohla :) ), anebo že šaty šité pro délku na zem jsou "do nekonečna a ještě dál" (to není výhoda asi nikdy). V omezené míře můžou pomoct podpatky. Pak se samozřejmě nabízí věc zkrátit - tady opět upozorňuji, že to může být složitější, než se zdá. Nemáte-li se zkracováním zkušenosti, dávejte pozor hlavně na pružné lemy (když takový okraj šatů ustřihnete a začistíte na běžném šicím stroji, nejenže to ve většině případů nebude vypadat hezky, ale dost možná se v takových šatech nebo sukni bude špatně chodit). Obecně když už vlastníte šaty, které potřebují zkrátit, nejjistější možnost je zaplatit si na zkrácení dobrou švadlenu - taková švadlena ale může mít čekací lhůty jako polovina plesové sezóny a zvlášť u šatů zděděných nebo z druhé ruky může stát zkrácení víc než šaty samotné... Zkracování oblečení bych ráda v budoucnu věnovala nejeden článek :)

Některé značky nabízí přímo tzv. zkrácené velikosti, např. Marks & Spencer; takových obchodů bohužel není mnoho a zdaleka ve zkrácené verzi nenabízí všechny své modely, ale někdy se tam vyplatí zajít. Speciální řada zkrácených velikostí existuje i u mezi domácímu švadlenkami oblíbených střihů Burda.

Štěstí můžete zkusit také v odděleních označených "petite", ale máte-li větší rozdíl mezi pasem a boky než průměrná dvanáctiletá slečna, s úspěchem moc nepočítejte (a jestli k tomu máte pár kilo navíc, tak už vůbec ne). Petite oblečení je šité na vzrůstem malé a štíhlé ženy s víceméně chlapeckými tvary, něco jako typické mladé Asiatky.



An average woman in the Czech Republic is around 168 cm tall. Somebody is a little taller, somebody is a little shorter... Well, and there are people who are much taller or shorter :) In bigger sizes, ready-made clothes are usually made to fit a little taller people, but it is generally not expected to be 160 cm or under. This causes two problems: Different location of the waist and too long clothes.

It depends on your legs-to-rest of the body ratio, but generally, waist of the clothes is sometimes lower than it should be. It is usually quite difficult to adjust it, it takes a lot of time and does not worth it - it is better to just try different clothes.



"The lenght problem" can mean both "mid-thighs dress end just above my knees" (this could be an advantage, on formal occasions you can wear even dresses which your tall friend can't) and "my long dress are so long that I can't even walk (this is usually not an advantage at all). High heels can help, but they can't solve everything. Another solution is shortening the clothes, but again - it can be more difficult than expected. If you don't have much experience with shortening, be aware especially of elastic fabric (normal stitch will look terrible and even walking in such a skirt or dress can be a problem after this kind of shortening. If you have some clothes to be shortened, giving it to a good professional dressmaker is usually the best way - but it can take a lot of time and money, especially in case of second-hand dresses it can be even more expensive than the dress itself... Shortening is quite a complex and interesting topic and I hope to write much more about it in the future :)

Some shops have so called shorter sizes, for example Marks & Spencer; there are not many shops like this and not all of the clothes is made in a shorter version, too, but sometimes it is a good possibility to try. Even some of the Burda sewing patterns are offered in shorter sizes.

You can try "petite" collection, too, but if you have a big difference between waist and hips, you will probably have problems with the fit (and if you are "normal" or larger in size, you will not find the right clothes there at all probably). Petite clothes is made for short and slim flat women - like Asian women.


(Z Boohoo petite kolekce, http://www.boohoo.com/restofworld/clothing/boohoo-petite/icat/boohoo-petite)
(Boohoo petite collection, http://www.boohoo.com/restofworld/clothing/boohoo-petite/icat/boohoo-petite)


Štíhlost / Slim
"Štíhlá" je samozřejmě dost relativní pojem - typicky kdo je podle Vaší babičky těsně před smrtí hladem, kriterii pro modelky na světových přehlídkách nemá šanci projít :) Určitým pokusem o objektivní kriterium je BMI - číslo, které ukazuje, jestli vzhledem ke své výšce vážíte málo, moc nebo tak akorát.

Právě nutnost uvažovat váhu, případně míry vzhledem k výšce je kamenem úrazu - zdravě štíhlý (s BMI v "normálním" pásmu) člověk, který málo vyrostl, se s mírami snadno dostane do čísel, které by člověk průměrně vysoký měl jen v případě těžké podvýživy. 

Vzhledem k tomu, jak málo lidí se do příslušně malého oblečení vejde, vyplatí se šít dvěma typům značek: Těm, které jsou určené -náctiletým holkám, a těm velmi luxusním, kam si přijde nakoupit nejedna modelka. První bývá levné adekvátně tomu, že typické zákaznici se rychle mění vkus a za rok nebo dva už jí nakoupení oblečení stejně nebude sedět, navíc obvykle stylově přizpůsobené věku cílové skupiny. V kombinaci s kvalitou obvykle odpovídající ceně zdaleka si v takovém obchodě zdaleka ne každá velmi štíhlá zákaznice vybere. Na kvalitu háklivé zákaznice by si v Pařížské vybraly, ale peněženka většiny z nás by zaplakala.

AliExpress a podobné portály se zbožím šitým pro asijské zákaznice jsou kapitola sama pro sebe - kvalita obvykle odpovídá (nízké) ceně a s výraznějším tvarováním lidského těla se opět spíš nepočítá než počítá.



"Slim" is not objective, of course - who is said to be dying with hunger by your grandma would not fit the expectations for runways at all :) There is a kind of criterion how to find out if you are slim, normal or large in relation to your height which is called BMI.

This is the problem, actually - a "healthy slim" (with "normal" BMI) short women's measurements are the same numbers which would mean "extremely slim" for a woman with normal height.

Owing to how few women need so small clothes, two kinds of companies sell it - the ones for teens and the luxurious ones which sell clothes to models for example. The first one is usually cheap because typical customer's taste and body is changing quickly and the style corresponds to the typical customer's preferences. What is more, the quality usually corresponds to the price so not all customers will be happy with these clothes. The customers who like high quality would love luxurious brands but not all of us are satisfied with the price range...


AliExpress and similar websites with clothes sewn for Asian customers are another big topic - quality usually corresponds the price (cheap) and once again, curvy body is not expected.


S křivkami / Curvy
"S křivkami" (anglicky "curvy") v kontextu lidského těla některé obchody používají jako eufemismus pro nadváhu, pravý význam je ale trochu jiný - "curvy" postava je zkrátka taková, která je "zakřivená". Obvykle to znamená výraznější pas a zaoblená prsa a boky. Takových žen se víc najde mezi plnoštíhlými ženami než mezi těmi štíhlými, v principu ale může mít "křivky" i dost štíhlá žena. Vysvětlováním, co vlastně slovíčko "curvy" popisuje, se trefně zabývá článek This Is What Curvy Actually Looks Like na Buzzfeed.com (anglicky).

Zvláště u výrazněji podprůměrně vysoké postavy můžou efekt "křivek" vytvořit i míry, které by ji obecně zařadily do kategorie "štíhlá". Dotyčná se tak třeba vejde do konfekční velikosti 34, ale ve většině případů jí nepadne - zatímco v pase by si pouzdrové šaty klidně mohla vzít ještě o číslo menší, přes boky už jsou dost těsné. Fakt, že většina oblečení dnes nepočítá s výraznějším tvarováním lidského těla, je právě u malých velikostí ještě znatelnější a častější - zkrátka se počítá s tím, že je zákaznice "rovnoměrně štíhlá".

Zmíněný problém s nepadnoucím konfekčním oblečením obvykle ani není možné řešit zhubnutím, jak asi každému se zmíněným typem postavy už někdo poradil ("Máš velký zadek, ten dort nejez.") Rozdíl mezi pasem a hrudníkem nebo boky se obvykle o něco zmenší (i když většinou ne na "obvyklý" poměr), avšak zmenší se i potřebná konfekční velikost - a ta "nová" bude očekávat ještě "plošší" postavu... 

Bez ohledu na to, co za obrázky vám na dotaz "ideální postava" vyhodí Google (křehčím povahám nedoporučuji) - postava s křivkami je krásná. Obzvlášť krásná pak je se zdravým sebevědomím a vhodným oblečením - a právě k tomu bych ráda pomohla dláždit cestu tímhle blogem :)




"Curvy" is sometimes used as a nice word for "overweight", but I would like to use it in the meaning of having tiny waist in comparison with breast and hips. There are more women like this among larger people, but slim women can be "curvy", too. Post This Is What Curvy Actually Looks Like on Buzzfeed.com deals with this problem and explains very nicely.

Even measurents which you would call "slim" with normal height can look "curvy" on short women. She can wear size 34 (UK 8) but it usually does not fit her - she could wear even one size smaller pencil dress around her waist but size 34 is tight around her hips. Especially in small sizes, body is not expected to have curves.

This problem usually can't be solved by weight reduction (I think everybody who is this body type has been given this advice before) - the difference between waist and hips would usually get a little bit more "normal" but the "new" smaller size would expect you to be even "flatter"...


"Perfect body" searched on Google Pictures might say something different (I recommend to search it to strong personalities only), but curvy body is beautiful. Especially, it is beautiful with some self-confidence and the right clothes - and this is what I would like to help to find :)



Žádné komentáře:

Okomentovat